Kolacja jest równie ważnym daniem jak śniadanie. Często wracamy zmęczeni po całym dniu do domu i zastanawiamy się co moglibyśmy przegryźć? Poznaj kilka niezbędnych i prostych przepisów, dzięki czemu przyrządzenie kolacji stanie się przyjemnością!


Pyszna kolacja to sposób na doskonałe zwieńczenie dnia. Warto pamiętać, że kolacja powinna być pełnowartościowym posiłkiem, czyli zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy zadbać o dobre źródła białka, złożone węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także o zestaw witamin i minerałów.

Przygotowując kolację należy pamiętać aby…

  • nie jeść zbyt wcześnie,
  • nie jeść zbyt późno,
  • nie jeść zbyt wiele,
  • nie jeść produktów ciężkostrawnych,
  • dostosować rodzaj kolacji do naszego menu,
  • przygotowywać kolacje na ciepło.

Kilka przepisów na przepyszne kolacje!

Curry z kalafiora

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 czubate łyżki gotowej czerwonej pasty curry,
  • 4 łyżki oleju,
  • puszka mleka kokosowego,
  • sól,
  • kilkanaście świeżych liści bazylii.

do podania:

  • garść prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

Cebulę należy obrać i pokroić w  piórka. Kalafiora trzeba podzielić na małe różyczki. W woku lub głębokim rondlu silnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć pół minuty cały czas mieszając. Następnie lekko posolić, zmniejszyć ogień i często mieszając smażyć, aż zacznie się brązowić na końcach. Dodać pastę curry, wymieszaj i smażyć przez minutę na dużym ogniu. Dodać kawałki kalafiora oraz mleko kokosowe i pół szklanki wody. Należy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć, a potem dusić na średnim ogniu przez 10-12 minut, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Następnie dodać porwane na duże kawałki liście bazylii, wymieszać i wyłączyć ogień. Curry można podawać posypane orzeszkami ziemnymi w towarzystwie ryżu ugotowanego na sypko lub ulubionej kaszy.

Jajka po gospodarsku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 jajek,
  • 20 dag boczku parzonego,
  • 1 cebula,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło do wysmarowania kokilek.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Kokilki wysmarować masłem. Każdą kokilkę wyłożyć ciastem francuskim. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek wysmażyć na suchej patelni, następnie dodać do niego cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebulki. Do każdej kokilki wyłożonej ciastem francuskim wbić po jednym jajku. Posypać solą i pieprzem. Na jajko dodać porcje przesmażonego boczku z cebulką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st C) i zapiekać 20 minut. Szczypiorek posiekać i posypać nim pieczone jajka. Podawać na ciepło.

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

ciasto:

  • 2 jajka,
  • 2 -3 łyżki mąki,
  • 2 – 3 łyżki mleka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka masła.

dodatki:

  • 125 g sera mozzarella,
  • 1 pomidor lub więcej,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Dwa jajka roztrzepać mikserem, dodać mąkę, mleko i proszek. Rozpuścić masło na patelni, wylać ciasto omletowe i smażyć do wyrośnięcia jakieś 2 – 3 minuty. Przewrócić na druga stronę i wyłożyć na wierzch mozarellę, pomidora oraz zioła. Przykryć na chwilę, aby mozzarellą się troszkę rozpuściła. Wyłożyć na talerz i zjeść.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ