Owoc liczi ciągle nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, a szkoda, ponieważ chociaż jest bardzo niepozorny to kryje w sobie dużo dobrego. Pochodzi z Chin, ale obecnie uprawia się go w wielu miejscach całego świata, w których panuje ciepły klimat. Można go kupić wyłącznie w okresie zbiorów, czyli od maja do lipca, dlatego nie warto dłużej zwlekać!

Czy liczi ma wartości odżywcze?

Liczi wygląda dość dziwnie i może właśnie dlatego nie jest chętnie kupowany. Owoce są podobne do przerośniętych malin lub truskawek, a skórka jest stosunkowo twarda i pokryta drobnymi wypustkami. W naturalnych warunkach liczi rośnie w gronach (od dwóch do dwudziestu sztuk), jednak w sklepie możemy kupić wyłącznie pojedyncze owoce. W środku kryje się biały miąższ i pestka, którą należy usunąć. To właśnie wnętrze jest najważniejsze i tak – zawiera wartości odżywcze.

Owoc liczi to przede wszystkim źródło witaminy C, żelaza, soli mineralnych, polifenoli, białka, zdrowych węglowodanów oraz kwasu jabłkowego. Wszystko znajdziemy w słodko-kwaśnym i soczystym miąższu.

Właściwości liczi jest bardzo wiele. Jedzenie tego owocu zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych i miażdżycy, a ponadto dodaje energii, sił witalnych oraz zwiększa odporność organizmu. Jednak jedzenie liczi to również doskonały pomysł dla osób, które są na diecie, ponieważ 100 gramów zawiera jedynie około 70 kalorii! Jeśli szukasz zdrowych przekąsek, to jest to idealna propozycja. Dodatkowo liczi znakomicie uzupełnia poziom elektrolitów, więc możesz śmiało postawić na te owoce, np. po treningu czy innej aktywności fizycznej.

Jak jeść liczi?

Wygląd liczi sprawia, że często wydaje się nam, że trudno dotrzeć do wnętrza, a jedzenia będzie zdecydowanie mniej niż przygotowań do niego, ale to wcale nie jest prawda. Przede wszystkim jednak należy zacząć od wyboru odpowiednich owoców – muszą być dojrzałe. Jak to sprawdzić? Trzeba się uważnie przyjrzeć, ponieważ skórka powinna mieć kolor jasnoczerwony, jeśli jest ciemniejsza, oznacza to, że owoc jest przejrzały. Następny krok to odcięcie niewielkiego fragmentu z jednego z końców, dzięki czemu bez problemu podważysz skórkę, która odchodzi łatwo i bez kłopotów. Później usuń pestkę i gotowe! Możesz zajadać się pysznym miąższem. Liczi najlepiej smakuje na surowo, ale można je również poddać suszeniu lub zamrozić. Pamiętaj jednak, że świeże owoce mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia – w temperaturze pokojowej nie mogą leżeć dłużej niż trzy dni, więc najlepiej zjeść je bezpośrednio po kupieniu lub ewentualnie zamrozić – ten proces nie wpływa na utratę wartości odżywczych, właściwości liczi zostają zachowane!

Z liczi możesz ugotować kompot, dodać miąższ do sałatki, podać jako dodatek do ryb lub deserów. Te owoce doskonale komponują się z lodami, syropami, likierami czy bitą śmietaną. W Chinach stosuje się je jako rodzynki – oczywiście po ususzeniu. Te niepozorne ,,kuleczki’’ kryją w swoim wnętrzu naprawdę wiele dobrego, dlatego warto się do nich przekonać i włączyć je do swojej letniej diety. Jeśli jesteś w trakcie odchudzania, to na pewno musiałaś zrezygnować z wielu produktów i przekąsek, ale z powodzeniem możesz zastąpić je czymś zdrowym i niskokalorycznym. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ