Czyli o tym, co jeść, a co wyeliminować z diety, aby cieszyć się pięknymi zębami.

Uwielbiasz słodkie przekąski, często sięgasz po nie między posiłkami, chociaż wiesz, że to nie jest zdrowe. Czy planując posiłki, warto wziąć pod uwagę, jak to, co jemy wpływa na zęby? Czy wpływ ten jest rzeczywiście istotny? Jak najbardziej! Powinieneś to zrobić, jeśli Twoim problem jest próchnica, a także jeżeli masz zdrowe zęby.

Zęby zalicza się do kości różnokształtnych. Ich anatomiczna budowa jest identyczna budowie kości. Zęby są jednak twardsze od pozostałych kości. Z zewnątrz pokryte szkliwem, substancją chroniącą je przed uszkodzeniami. Niewidoczną częścią zęba, znajdującą się pod dziąsłami, jest korzeń. Z częścią, którą widzimy, czyli koroną zęba, łączy go szyjka zębowa. Niepowtarzalna cechą kości jest to, że są one wymieniane w ciągu życia z mlecznych na stałe. Ze względu na swoja funkcję, jaką jest rozrabnianie pokarmów, zęby podatne są na liczne uszkodzenia i choroby. Do najbardziej powszechnych chorób należą próchnica i paradontoza, czyli zapalenie przyzębia.

WAPŃ

Najkorzystniej działającym na zęby składnikiem jest budujący je wapń. 99% wapnia znajdującego się w organizmie człowieka jest składnikiem kości. Pozostała część znajduje się w tkankach miękkich i we krwi. Ze względu na rozwój kości u dzieci, w ich diecie powinno znajdować się więcej produktów bogatych w wapń. Dzienną normą wapnia dla osób dorosłych jest 1000 mg, a dla dzieci – 1300 mg. Warto wiedzieć, że aby wapń był odpowiednio wchłaniany, potrzebna jest właściwa ilość witaminy D.

Jakie pokarmy są bogate w wapń?

Wapń znajdziesz przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak: mleko, jogurt (szczególnie naturalny), kefir, ser biały czy bardzo bogaty w ten składnik ser żółty. Wapń zawierają też ryby (szczególnie wartościowym pod tym względem produktem są sardynki w konserwie), a także soja, orzechy, migdały, warzywa, takie jak fasola, jarmuż czy brokuły.

WITAMINY

Kolejnym, ważnym dla zębów składnikiem są witaminy. Szczególnie dobroczynnym wpływem na zęby odznacza się witamina D. Najbogatszym źródłem tej witaminy są tłuste ryby, ale składnik ten można także znaleźć w olejach roślinnych, jajkach i nabiale.

Dawka witaminy D w codziennej diecie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych powinna wynosić 15 mg.

Czego należy unikać, co ograniczyć?

Jak powszechnie wiadomo, negatywny wpływ na zęby mają produkty zawierające duże ilości cukrów, szczególnie cukrów prostych. Są to nie tylko słodycze, wszelkie cukierki, batoniki czy ciastka, lecz także miód, napoje i słodzone soki, które wielu osobom wydają się zdrowe. Sporo cukru (fruktozy) mają też w sobie niektóre owoce, m.in. mango, czereśnie, winogrona, ananasy, banany. Jeszcze więcej cukru zawierają owoce suszone, takie jak rodzynki, suszone morele czy ananasy. Całkowite wykluczenie wyżej wymienionych produktów jest trudne. Warto pomyśleć jednak o ograniczeniu ich spożycia i zastępowaniu mniej szkodliwymi dla zębów produktami.

Dużo bardziej niekorzystne dla zębów od jednorazowego spożycia jest częste spożywanie cukrów, nawet jeśli są to małe ilości. Szczególnym zagrożeniem są pokarmy, których resztki zalegają na zębach i w przestrzeniach międzyzębowych oraz produkty lepkie i kleiste. Ślina nie jest w stanie ich usunąć, możliwe jest to dopiero z pomocą szczoteczki do zębów, po którą sięgamy najczęściej po kilku godzinach od spożycia posiłku.

Negatywny wpływ na wygląd zębów mają kawa, herbata czy cola, gdyż powodują przebarwienia.

W jaki sposób możemy pomóc swoim zębom?

Jak podkreślają eksperci z warszawskiej kliniki Smile Design Clinic, w stomatologii zachowawczej, czyli dziedzinie zajmującej się zapobieganiem i leczeniem próchnicy, najważniejsza jest odpowiednia higiena jamy ustnej, jednak wpływ diety nie może być lekceważony. Rodzice dziecka powinni od samego początku wpajać mu zasady prawidłowej higieny jamy ustnej i wyrabiać u niego zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli zęby mleczne zostaną objęte próchnicą, jest duże prawdopodobieństwo, że choroba dotknie też zęby stałe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ