Wędzenie wędlin to pyszny, ale dla wielu ludzi mało znany sposób na wydobycie smaku i aromatu z żywności. Niezależnie od tego, czy szukasz oryginalnego przepisu na Wielkanoc, czy po prostu masz ochotę zjeść coś, co ma prawdziwy, naturalny smak, ta metoda wędzenia szynki sprawdzi się na nie jedną okoliczność.

Domowe wędzenie szynki – co będzie Ci potrzebne?

Oczywiście do wędzenia czegokolwiek niezbędna jest wędzarnia ogrodowa. Duży wybór wędzarni domowych znaleźć można na gotowanienapowietrzu.pl. Posiadając wędzarnię można przystąpić do przygotowania wyśmienitych wędzonek. Aby przygotować wędzoną szynkę, będą potrzebne:

  • Odpowiedni rodzaj drewna
  • Plastikowe opakowanie
  • 4-5 kg szynki z kością
  • Przyprawy (np. sól, cukier, cebula w proszku i papryka, bądź inne, według uznania)
  • Termometr do mięsa
  • Miód, sos barbecue i sok jabłkowy

Wędzenie mięsa wieprzowego – rodzaj drewna

Rodzaj drewna, którego użyje się do wędzenia szynki tak naprawdę głównie zależy od upodobań kulinarnych. Buk nada wieprzowinie złocistego koloru, zaś akacja jasnożółty, cytrynowy odcień. Wiśnia sprawi, że szynka będzie miała głęboki, słodkawy smak. Unikać jednak należy drewna drzew iglastych.

Jak uwędzić szynkę krok po kroku

Wędzenie szynki to najważniejszy etap, jednak przed nim należy odpowiednio przygotować mięso do wędzenia. Pierwszym krokiem jest przygotowanie solanki. Przed wędzeniem szynka musisz najpierw 4-5 dni leżeć w solance. Na 5 kg mięsa potrzebne jest 2 litry wody i 250 g soli peklowej. Następnie należy przygotować marynatę. Do jej przygotowania najlepiej użyć ulubionych przypraw. Dla uzyskania klasycznego smaku poleca się użycie takich przypraw jak: sól, cukier, cebula w proszku i papryka. Szynkę należy naciąć w kratkę i wetrzeć w nią przygotowane przyprawy. Następnie mięso trzeba owinąć folią i umieścić w lodówce na co najmniej 4 godziny, aby szynka mogła wchłonąć smak. Zanim przejdzie się do właściwego wędzenia należy przygotować wędzarnię ogrodową. W tym celu rozpala się kilka kawałków wybranego węgla drzewnego i drewnianych zrębków. Według specjalistów, wędzarnia ogrodowa powinna osiągnąć temperaturę od 110 do 120° C.

Wędzenie szynki w wędzarni ogrodowej

Szynkę przed wędzeniem należy wyjąć z lodówki, zdjąć folię i pozostawić na pół godziny, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Następnie można już przystąpić do wędzenia w wędzarni ogrodowej. Szynkę kładziemy bezpośrednio na ruszcie wędzarni domowej, płaską stroną do dołu. Nie należy umieszczać szynki zbyt blisko paleniska, ponieważ może to spowodować spalanie się cukrów na wierzchu szynki, a nie karmelizację.

Szynka powinna być wędzona ok. 3 godziny w stałej temperaturze. Jeśli temperatura zacznie spadać, należy sprawdź czy nie potrzeba dodać więcej drewna, aby ogień był gorący, a chmura dymu gęsta. Nie powinno się zaglądać zbyt często do swojego mięsa, może to sprawić, że szynka nie wyjdzie wtedy taka soczysta i smaczna, jakbyśmy chcieli. Co pół godziny trzeba dokładnie spryskiwać szynkę sokiem jabłkowym (przyda się do tego butelka ze spryskiwaczem). Pomaga to zachować wilgoć mięsa i karmelizuje je na zewnątrz. Po około 2,5 godziny wędzenia szynki można nałożyć na jej wierzch sos barbecue wymieszany z miodem, aby uzyskać dodatkową słodycz i dodać cudownego połysku skórce szynki.

Ostatni krok – parzenie szynki

Po wędzeniu szynki należy ją jeszcze zaparzyć. Parzenie ma na celu zlikwidowanie drobnoustrojów i bakterii. W tym celu zanurza się szynkę w gorącej wodzie z ulubionymi przyprawami. Najważniejsze to nie dopuścić, żeby temperatura przekroczyła 80°C, ponieważ szynka wtedy się ugotuje i straci swoją cudowną kruchość. Parzenie szynki powinno trwać 50 minut na 1 kg.

Gdy szynka będzie już gotowa można ją podawać. Może być elementem głównego dania lub pokrojona w plastry świetnym dodatkiem do kanapek. Na pewno sposobów na jej zjedzenie znajdzie się mnóstwo!

Wędzarnie ogrodowe, do wędzenia szynki i nie tylko, można znaleźć na gotowanienapowietrzu.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ