Wody podziemne przez wiele osób są uważane za znacznie czystsze niż te powierzchniowe. W rzeczywistości jednak wiele zależy od ich rodzaju. Czym różnią się wody zaskórne od gruntowych, a wgłębne od głębinowych? Które z nich są zdatne do picia? Dowiedz się więcej o wodach podziemnych!

Co to są wody podziemne?

Wody podziemne, jak sama nazwa wskazuje, to zbiorniki lub ciągi wodne znajdujące się pod ziemią. Wody te poruszają się pod wpływem grawitacji, a niekiedy również ciśnienia. Zwykle występują pomiędzy nieprzepuszczalnymi warstwami skalnymi, dzięki czemu są niezwykle czyste i bogate w cenne składniki mineralne. Nie jest to jednak regułą, gdyż niektóre z nich, szczególnie te występujące dość płytko, nie są wystarczająco odseparowane od zanieczyszczeń dochodzących z powierzchni.

Wody podziemne są znacznie liczniejsze od tych powierzchniowych. Szacuje się, że ich łączna liczba może wynosić nawet ok. 60 mln km3. Większość z nich to wody słodkie, istnieją jednak nieliczne wyjątki.

Rodzaje wód podziemnych

Wody podziemne można podzielić ze względu na różne czynniki. Jednym z nich jest głębokość ich występowania. Zgodnie z tym kryterium dzielimy je na:

  • wody zaskórne – zwane też podskórnymi i przypowierzchniowymi. Te wody występują już ok. 2 metrów pod ziemią, zwykle w okolicach ujść rzek oraz jezior. Ulegają zanieczyszczeniom z zewnątrz, a nawet dobowym wahaniom temperatury. Co więcej, mogą zanikać w czasie suchym, a także rozrastać się podczas roztopów lub deszczu. Są również narażone na wiele zanieczyszczeń organicznych, dlatego nie nadają się do spożycia,
  • wody gruntowe – choć ich ilość zmienia się pod wpływem warunków atmosferycznych, jak susza, roztopy czy wiatr, nie są narażone na zmiany temperatur. Znajdują się głębiej niż wody zaskórne, co najmniej kilka metrów pod powierzchnią. Bardzo często stanowią dopływy jezior i rzek. Dzięki naturalnemu przefiltrowaniu ten typ wód podziemnych jest zdatny do spożycia. Co więcej, wody gruntowe to typ najczęściej spożywany przez człowieka,
  • wody wgłębne – te wody od powierzchni oddzielone są nieprzepuszczalnymi warstwami. Występują pod ciśnieniem hydrostatycznym, dlatego niekiedy wypływają samoistnie na powierzchnię wody. Nazywamy je wtedy wodami artezyjskimi, od nazwy francuskiej miejscowości Artois, w której odnaleziono pierwsze odnotowane źródło tych wód. Jednym z ich popularniejszych typów jest woda oligoceńska. Wody wgłębne, które pod wpływem ciśnienia podnoszą się, nie sięgając jednak powierzchni ziemi, nazywa się wodami subartezyjskimi,
  • wody głębinowe – zazwyczaj są to wody reliktowe, a więc pochodzące z poprzednich okresów geologicznych. Są silnie zmineralizowane i często ciepłe, bo ogrzane ciepłem wnętrza ziemi. Wody te są nieodnawialne. Stanowią ponad 90% wszystkich wód podziemnych.

Jaką wodę do picia wybrać?

Spośród wód podziemnych do picia nadają się przede wszystkim wody gruntowe i wgłębne. Wody zaskórne są zbyt zanieczyszczone, natomiast głębinowe przede wszystkim wyjątkowo trudno dostępne. W przypadku wody z naturalnego źródła w dobrej sytuacji są między innymi mieszkańcy Warszawy, którzy mogą czerpać ze źródeł wody oligoceńskiej. Niestety, w ostatnim czasie słychać głosy o jej coraz większym zanieczyszczeniu. Co więcej, taka woda nie może pozostać w butelce dłużej niż 24 godziny, ponieważ zaczną się w niej namnażać drobnoustroje, o czym nie wszyscy jej użytkownicy pamiętają.

Inną opcją dla wielu Polaków może być też woda z kranu, która jest uzdatniana w oczyszczalniach. Niestety, jakość rur często pozostawia wiele do życzenia, dlatego zawsze należy ją przefiltrować. Do tego celu można użyć zarówno prostego dzbanka z filtrem, jak i zaawansowanych urządzeń. Filtry do wody coraz częściej można spotkać nawet w firmach, również dzięki możliwości taniej dzierżawy takiego sprzętu.

Choć woda to eliksir życia, nie każdy jej rodzaj może być spożywany przez człowieka. Warto znać jej poszczególne typy, aby wiedzieć, z którym z nich możemy mieć do czynienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ