Zielona herbata to nic innego, jak napar z liści rośliny Camellia sinensis, które zostały poddane minimalnemu przetworzeniu przed rozpoczęciem procesu fermentacji. Najbardziej znana jest oczywiście w Azji, gdzie stanowi nieodłączny element standardowej diety. Jej rodzaje różnią się porą zbioru, a także tym, która część rośliny zostaje wykorzystana w produkcji. Charakteryzuje ją gorzkawy posmak, zależny od procesu parzenia, oraz blady, żółtopomarańczowy lub żółtozielony odcień. Zielona herbata jest jednym z najsłynniejszych produktów spożywczych o tak szeroko udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie i wykorzystywanym powszechnie w kosmetyce. Aby uzyskać najbardziej satysfakcjonujące i trwały efekty, włącz ją do codziennego jadłospisu.

Która zielona herbata jest najlepsza?

Przede wszystkim: liściasta! Na rynku znajdziemy wiele herbat opisanych jako zielone, sprzedawanych w torebkach. Niestety, taki sposób przechowywania liści sprawia, że tracą one swoje właściwości, nie jest możliwe dokładne zbadanie ich stanu po zakupie, a często dodawane są do nich sztuczne aromaty czy nawet substancje słodzące i barwniki. Zdecydowanie polecamy zakupienie prawdziwej herbaty liściastej, oraz porcelanowego dzbanka lub zaparzacza.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Czas i temperatura różnią się od rodzaju herbaty. Najczęściej herbata jest parzona w temperaturze od 65 do 90 stopni przez 2-3 minuty. Parametry te są uzależnione od jakości, gatunku i stopnia rozdrobnienia liścia. Informacji tych udzieli nam sprzedawca podczas zakupu suszu. Przestrzeganie przepisu parzenia jest niezwykle istotne, ponieważ nawet drobne odstępstwa od niego sprawią, że herbata będzie gorzka, cierpka i straci cały swój aromat.

Do czajnika lub garnka nalewamy odpowiednią ilość zimnej, miękkiej wody, zagotowujemy, i ochładzamy do wyznaczonej temperatury. Do suchego dzbanka wsypujemy herbatę i szybko zalewamy wodą, a następnie zakrywamy i mierzymy czas. Co ważne, suszu używamy kilkukrotnie! Pierwszy napar ma zawsze znacznie wyższą zawartość teiny, więc będzie go cechowało działanie pobudzające. Kolejne napary przydadzą się jako delikatne, naturalne środki na uspokojenie, a ich kojące właściwości ułatwią relaks. Kolejne parzenia trwają odpowiednio dłużej, często wymagając innej temperatury.

Właściwości lecznicze

Jak wspomnieliśmy, działanie zielonej herbaty ma wielokierunkowy, pozytywny wpływ na zdrowie, między innymi:

  • obniża ciśnienie krwi, reguluje krążenie,
  • poprawia wrażliwość na insulinę,
  • reguluje poziom glukozy,
  • przyspiesza spalanie tłuszczu, wspomaga odchudzanie,
  • prawdopodobnie ma działanie antynowotworowe.

Zielona herbata w kosmetyce
Zieloną herbatę cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, dlatego też jest szeroko stosowana w produkcji kosmetyków. Zawarte w niej polifenole skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Jej właściwości przeciwzapalne sprawiają, że nawet osoby mające problemy z alergiami i nadwrażliwością skóry mogą spróbować jej dobroczynnego wpływu. Balsam wzbogacony o ten składnik przyczyni się do likwidacji obrzęków i redukcji cellulitu. Okłady z zielonej herbaty pomogą przywrócić nam świetlistą cerę po przetańczonej nocy i zredukować opuchliznę pod oczami. Olejek z zielonej herbaty jest doskonałym emolientem i może służyć do wzbogacenia odżywki do włosów. Aplikowany na skórę, ułatwia regenerację skóry, która uległa oparzeniu słonecznemu. Ostudzonego naparu z tej herbaty możemy używać jako delikatnie ściągającego toniku do przemywania twarzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ